Synnytyksen jälkeinen ahdistus tai masennus? Älä jää yksin.

Vanhemmuus

Oletko kokenut keskenmenon? Pelottaako synnytys? Tai pelkäätkö pudottavasi vauvan? Onko mieli maassa, vaikka pitkään toivottu oma lapsi on vihdoin totta? Kenties olet huolissasi lapsesi nukkumisesta? Vai taistellaanko teillä syömisen kanssa?

Vanhemmuus on täynnä tunteita laidasta laitaan. Jo raskaaksi tulo on iso muutos silloinkin, kun se on suunniteltu ja toivottu. Toisinaan uuden elämän alku voi tulla myös täytenä yllätyksenä ja toisinaan omaa vauvaa ei vain kuulu vuosien yrityksistä huolimatta.

Synnytyksen jälkeinen aika haastaa jaksamista monella tavalla, kun vauva tarvitsee jatkuvaa huolenpitoa ja arki on rakennettava uudella tavalla. Synnytyskokemus itsessään voi vaikuttaa merkittävästi siihen, miltä vauva-aika tuntuu ja miten kiintymyssuhde vauvan ja vanhemman välillä lähtee kehittymään. 

Lapsiarjessa itselle ja parisuhteelle jää väistämättä vähemmän aikaa ja tämä voi kuormittaa omaa jaksamista merkittävästi.

Lapsen kasvu tuo mukanaan monia uusia tilanteita. Arkisetkin toiminnot kuten nukkuminen, syöminen ja kuivaksioppiminen vaativat toisinaan enemmän harjoittelua.

Vanhemmuus nostaa pintaan kokemuksia myös omasta lapsuudesta, saadusta vanhemmuudesta ja muista läheisistä ihmissuhteista. Omasta elämänhistoriamme riippuen tämä voi olla voimauttavaa tai psyykkisesti raskasta.

Vanhemmuuden raskaimpia kokemuksia on varmasti oman lapsen menetys.

On tärkeää muistaa, että sinun ei tarvitse eikä kannata jäädä yksin. Jos kaipaat ammattilaisen tukea vanhemmuuden kysymyksissä, olen mielelläni apunasi. Aina voit kysyä apua myös omasta tai lapsesi neuvolasta.